Rantaset historiaa

Radiostudio täyttää kaikki haaveet 

Rantasten studiossa Nousiaisissa





Kun Yle Turku muutti kesällä 2015 KOP-kolmion tiloista Logomoon, täyttyi nousiaislaisen Erkki Rantasen suuri haave. Hän sai puolisonsa Liisa-Hellevin kanssa ostaa vanhan toimitilan studiokaluston, joka kävi tarpeettomaksi Yle Turun siirtyessä kokonaan digitaaliseen tuotantoon.
-Se oli lottovoitto. Olimme kiitollisia, että juuri me saimme ostaa sen, Erkki Rantanen sanoo.

Mikään ihan lyhyen tähtäimen ajatus oman studion perustaminen ei pariskunnalle ollut, sillä he rakensivat Koljolassa sijaitsevan omakotitalonsa kellarikerroksen seinät puolimetrisiksi ja ääntä eristäviksi jo 1980-luvulla. Pihalle nousi seuraavalla vuosikymmenellä oma radiomasto, jota ei vielä tähän päivään mennessä ole käytetty.
–Ehkä jo vuoden kuluessa, saa nähdä, mies haaveilee.

Valtavasta, 21 pakettiautollista käsittävästä muuttokuormasta on kulunut jo pitkälti toista vuotta, mutta johtojen kimpussa häärää vielä ammattimies asentamassa yhteyksiä kuntoon. Kauppoihin kuului kaksi studiota ja niiden lisäksi tuhatkunta kelanauhaa, jotka olisivat muutoin päätyneet jätelavalle.

Erkki Rantanen ei digitaalisuudelle lämpene, vaan tahtoo nähdä, kun levy pyörii.
Radiotuotannot ovat Rantasille tuttuja, sillä he alkoivat toteuttaa omia radio-ohjelmia aikoinaan Meriradiolle ja Yle Turulle, ja vuodesta 1997 alkaen Radio Robin Hoodille. Pohjana ohjelmille he käyttävät Erkki Rantasen musiikkikokoelmaa, joka on valtava. Kodin lähes joka huoneeseen on varastoitu savikiekkoja, lp- ja cd-levyjä sekä kasetteja. Äänitteitä on yhteensä noin 600000, joista 21000 savikiekkoja.

Erkki Rantasen keräilyharrastus alkoi jo kuusivuotiaana vuonna 1955, kun hän sattui kuulemaan radiosta Toivo Kärjen säveltämän, Jukka Lönnqvistin levyttämän laulun Minä ja mandoliini. Sijaisperheessä 1,5-vuotiaasta saakka kasvanut poika koki reissumies-teemaisen laulun itselleen niin tärkeäksi, että päätti hankkia levyn.
-Kasvattiperheessäni ei ollut puhelinta, joten pyysin salaa pyhäkoulun opettajalta, että saisin soittaa hänen luotaan. Puheluun vastasi Toivo Kärki. Kuultuaan tarinani hän lähetti levyn minulle ilmaiseksi.

Nuori Erkki käytti sittemmin kaikki hanttihommissa ansaitsemansa rahat levyihin, jotka hän piilotti navetan vintille.
-Siitä asti kaikista mieslaulajista tuli minulle korvikeisiä ja naislaulajista korvikeäitejä.
Aikoinaan Kalliopohjan isäntäparina 17 vuotta työskennelleellä pariskunnalla on hyvä tuntuma suomalaiseen musiikkimaailmaan.

Studiovieraiksi Liisa-Hellevi huolii niin nimekkäitä tähtiä kuin tuntemattomampiakin, yhden levyn artisteja. Iskelmäpainotuksesta huolimatta hänen ohjelmissaan kuullaan ajoittain myös räppiä, rokkia, lastenmusiikkia ja hengellistäkin musiikkia.
Eläkeikäinen pariskunta tekee radiotyötä talkoilla. Kun oma studio tulee viimein kuntoon, se mahdollistaa työn tekemisen laajemmalle asiakaskunnalle, ja myös muunlaiset nauhoitukset kuten taustanauhoja muusikoiden tarpeisiin.

-Radio Robin Hoodin avainta ei vielä luovuteta, jos tulee jokin hässäkkä. Ja joidenkin muusikkovieraiden kohdalla Turku on helpompi paikka, Liisa-Hellevi toteaa.
Jalansijaa musiikkimaailmaan Rantaset ovat saaneet myös sanoittajina. Liisa-Hellevi on sanoittanut noin 300 kappaletta, Erkiltä niitä on päässyt levylle asti kolmisenkymmentä.

Saara Huovinen




VIDEOMALLI: