06-03-2021

Monikieliradio


Monikieliradio on Turun lähiradioyhdistys ry:n vetämä hanke, jonka tarkoituksena on tuottaa maahanmuuttajataustaisten ja muiden suomalaisten yhdessä tekemiä radio-ohjelmia siten, että samassa ohjelmassa käytetään useampaa eri kieltä, joista yksi on suomi. Tavoitteena on oppia ohjelmien tekemisen lisäksi myös uusi tapa kuunnella radio-ohjelmia. Maahanmuuttajien kotouttamisen tukemisen ohella ajatuksena on ”kotouttaa” myös suomalaiset löytämään oma paikkansa monikielisessä ja -kulttuurisessa yhteiskunnassa. Hankkeen yhtenä lähtökohtana ovat maahanmuuttajien viestinnälliset perusoikeudet, kuten oikeus itseilmaisuun, informaatioon ja yhteisöllisyyteen.

Turun lähiradioyhdistys ry on saanut hankkeelle Opetushallituksen myöntämän valtionavustuksen kotoutumisen edistämiseen. Maahanmuutajien tekninen kouluttaminen, ohjelmien suunnittelu ja tekeminen toteutetaan pääosin Turun lähiradioyhdistyksen ylläpitämän yhteisöradion Radio Robin Hoodin tiloissa.

OPH_150pxl.jpg
____________________________________________________________________________________

Osa 1

Ensimmäisessä ohjelmassa tapaamme seitsemää eri kieltä sujuvasti puhuvan Carmenin, joka on kotoisin Espanjasta ja asuu nyt Turussa. Jutustelemme Littoistenjärven rannalla kesäiltaa viettävien irakilaistaustaisten nuorten miesten kanssa mm. uimarannan kunnosta. Käymme Pansion vastaanottokeskuksessa tapaamassa siellä asuvaa Diyar Worja Hamadia, joka lausuu itse kirjoittamansa soranînkielisen runon, joka kertoo hänen äidistään. Vierailemme Turun Taidehallin valokuvanäyttelyn avajaisissa tutustumassa Sanni Saarisen koskettavaan Juuret-nimiseen teossarjaan ja Joonas Ahlavan installaationomaiseen valokuvateokseen Growing Garden. Viimeinen osa liittyy Radio Robin Hoodin oman verenluovutusryhmän toimintaan. Haastattelemme Turun veripalvelutoimiston vastaavaa hoitajaa, joka antaa verenluovuttajille ohjeita.

IMG_6050.jpg
(Irakilaismiehet kesäillanvietossa Littoistenjärvellä)

IMG_5835.jpg(Omar ja Carmen Radio Robin Hoodin studiossa)Juontajana Hai Nguyen ja toimittajana Omar Altayel.
____________________________________________________________________________________

Osa 2

Monikieliradion toisessa ohjelmassa vierailemme Kemiönsaarella kakkuguru Riitta Wuorio-Bäckin perustamassa Cake My Way kahvilassa. Tämän jälkeen kuulemme syyrialaisen lastenlaulun Tiri tiri ya asfoura, jonka esittävät yhdessä äitinsä kanssa Turussa asuvat 2- ja 3-vuotiaat syyrialaislapset Mervat ja Mariam. Seuraavaksi kyselemme Unicefin kiertuetyöntekijältä Minna Karviselta Aurajoen rannalla Unicefin toiminnasta ja tutustumme Zaatarin pakolaisleirin olosuhteisiin virtuaalitodellisuusesityksen kautta. Kyseessä on Jordaniassa sijaitseva valtavan kokoinen pakolaisleiri, jolla on erityisen paljon Syyrian sotaa paenneita ihmisiä. Neljännessä osassa studiossa on vieraana Kingsleyn ja Sepidehin kamerunilais-nigerialais-iranilais-suomalainen perhe, joka kielihyppelee päivittäin noin neljällä eri kielellä. Viimeisessä osassa muistutamme taas Radio Robin Hoodin omasta verenluovutusryhmästä.

IMG-20190829-WA0001

IMG-20190829-WA0002Juontajana Hai Nguyen ja toimittajana Omar Altayel.
____________________________________________________________________________________

Osa 3

Kolmannessa ohjelmassa haastatellaan Radio Robin Hoodissa sen perustamisesta asti toiminutta Riitta Haapakoskea yhteisöradio- ja monikieliradiotoiminnasta. Tämän jälkeen kuulemme jo sarjan ensimmäisessä ohjelmassa esiintyneen Diyar Worja Hamadin lausuman runon ystävyydestä. Hän kirjoittaa runoja Pansion vastaanottokeskuksessa. Ohjelman kolmannessa osassa toimittajamme Omar tutustuu Ravattulan Ristimäessä sijaitsevaan Suomen vanhimman kirkon paikkaan ja lähistöltä löydettyihin kuppikiviin arkeologi ja kaivausjohtaja Juha Ruohosen opastuksella. Lähetyksen viimeisessä osassa seikkaillaan sekä kielihypellään Turun Kansainvälisillä Suurmarkkinoilla Aurajoen rannoilla.

IMG-20190902-WA0004.jpg
(Suurmarkkinoilla Aurajoen rannalla)

IMG-20190902-WA0001.jpg
(Omar ja Juha Ruohonen)Juontajana Hai Nguyen ja toimittajana Omar Altayel.
____________________________________________________________________________________

Osa 4

Sarjan neljännessä ohjelmassa Omarin vieraana on David Mawby, joka tekee Radio Robin Hoodille omaa DeltaMike OnAir nimistä musiikkiohjelmaansa. Haastateltavana myös liikennepoliisi Jouni Kauhanen sähköpotkulautojen käyttöön liittyvistä ilmiöistä. Ohjelman kolmannessa osassa Omar vierailee Alkossa kyselemässä Välivesikampanjasta, jonka tarkoituksena on muistuttaa veden juomisen tärkeydestä, kierrätyksestä ja tukea samalla Pidä Saaristo Siistinä -järjestön toimintaa. Viimeisessä osassa tutustutaan 27.7.2019 järjestettyyn turkulaiseen ILMIÖ-festivaaliin, jossa esillä on eri taidemuotoja musiikin lisäksi. Tuottaja Salla Karvonen kertoo hänelle festivaalin taustoista ja sen lisäksi Omar mm. osallistuu itse Fern Orchestran kasvijameihin.

IMG-20190913-WA0016.jpg

IMG-20190913-WA0015.jpgJuontajana Hai Nguyen ja toimittajana Omar Altayel.
____________________________________________________________________________________

Osa 5

Tässä jaksossa ensimmäiseksi lounaissuomalaisen kirjailijan Heli Laaksosen haastattelu, jossa hän kertoo suhteestaan kieleen ja uusimmasta teoksestaan Aurinko. Porkkana. Vesi. Seuraavassa osassa Aida Bacic ja Adriana Gerxhalija kertovat Varissuolla kulttuurienvälisyyttä edistävää kohtaamispaikkaa ylläpitävän Yhdessä-yhdistyksen syksyn toiminnasta. Ohjelman kolmannessa osassa japanilaiset kaksoset Tatsuo ja Tamio Hoshika kertovat taiteestaan Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyssä taidenäyttelyssä. Neljännessä osassa ollaan jälleen Turun Taiteiden yössä. Aurajoen yli kulkevalle Föri-lautalle sijoitetun pianon luokse oli illalla kokoontunut joukko nuoria, jotka ilahduttivat matkustajia villeillä musiikkiesityksillään.

IMG-20191016-WA0000.jpg
(Omar, Aida Bacic ja Adriana Gerxhalija)

IMG-20191016-WA0001.jpg
(Förin kannelta)Toimittajana Omar Altayel
Juontajana Hai Nguyen
____________________________________________________________________________________

Osa 6

Tässä lähetyksessä kuulemme Tuton toiminnanjohtajalta Henry Toivarilta Uittamon paviljongista ja sen toiminnasta. Tämän jälkeen myös paviljongissa esiintynyt Milana Misic kertoo meille Lailan laulut -kiertueesta, joka on järjestetty hänen äitinsä, Laila Kinnusen kahdeksankymmentävuotisjuhlan kunniaksi. Haastattelun perään kuulemme Misicin laulun nimeltään Aikoja sitten. Ohjelman viimeisessä osassa toimittajamme Omar käy ensimmäistä kertaa elämässään huvipuistossa Linnanmäellä Helsingissä ja keskustelee Lasten Päivän Säätiön toimitusjohtajan Pia Adlivankinin kanssa Linnanmäestä ja sen merkityksestä suomalaisille.

IMG-20191122-WA0006.jpg
(Milana Misic Uittamon paviljongilla, sekä haastateltavana Helsingissä)Toimittajana Omar Altayel
Juontajana Hai Nguyen
____________________________________________________________________________________

Osa 7

Tässä jaksossa kuulemme harvinaista metallista hang-rumpua, jonka toimintaa meille esittelee muusikko Marko Hietala. Kävimme myös kurdilaisessa hääjuhlassa, jossa tapasimme Hämeenlinnalaisen Ainon, joka on opiskellut arabiaa Helsingin yliopistossa ja ollut vaihto-opiskelijana Egyptissä. Viimeiseksi kävimme Galleria Joellassa suomen tunnetuimpien kivilitografian tekijän Matti Hintikan näyttelyssä "Kiven sisällä". Kuulemme Hintikan haastattelun jossa hän mm. kertoo minkälainen menetelmä kivilitografia on ja kuuntelemme muutaman hänen toivomansa musiikkikappaleen.

IMG-20191211-WA0001.jpg
(Marko Hietala ja hang-rumpu)

matti_hintikka_kuva_pienempi.jpg
(Matti Hintikan kivilitografia teos)Toimittajana Omar Altayel
Juontajana Hai Nguyen
____________________________________________________________________________________

Osa 8

Tässä ohjelmassa toimittajamme Nina Mata kertoo meille lokakuussa Helsingissä järjestetystä Cinemaissi-elokuvafestivaalista, joka erikoistuu latinalaisamerikkalaisiin elokuviin. Tällä kertaa teemoina olivat seksuaalivähemmistöt, etnisyys ja naisten oikeudet. Toisessa osassa toimittajamme Omar taas tutustuu Turku Animated Film Festivaaliin ja haastattelee Bolivialaista elokuvantekijää Matisse Gonzalesia, joka voitti kansainvälisen kilpailun yleisöpalkinnon elokuvallaan Gravidad. Lopuksi tutustumme vielä eteläamerikkalaiseen taistelulajiin capoeiraan. Siitä meille kertoo Brasiliasta kotoisin oleva Denivan Costa de Lima, taiteilijanimeltään Denis Angola.

IMG-20200203-WA0004.jpgToimittajina Nina Mata ja Omar Altayel
Juontajana Hai Nguyen
____________________________________________________________________________________

Osa 9

Tässä jaksossa olemme Radio Robin Hoodin avoimien ovien päivillä joka järjestettiin vuosittaisen Tehdasfestivaali Manifestin yhteydessä. Kuulemme koosteessa kuinka avoimilla ovilla käyneet vieraat pääsivät tutustumaan ja osallistumaan radio-ohjelman tekoon. Pääsimme myös piipahtamaan Turkulaisen keittiömestari ja TV-kokki Kari "Kape" Aihisen Kaappaus keittiössä -televisiosarjan kuvauksiin ja kuulemme keittiömestarin haastattelun Förin kannelta. Lopuksi tutustuimme Turkulaisen DaisyLadies-yhdistyksen toimintaan. Toiminnasta kertoo yhdistyksen ohjaaja Neriman Al-Take.

IMG-20200203-WA0010.jpg
(Omar ja Kape Förin kannella)Toimittajana Omar Altayel
Juontajana Hai Nguyen
____________________________________________________________________________________

Osa 10

Ohjelman kaksi ensimmäistä osaa käsittelevät New Performance Turku -festivaalia, joka levittäytyy ensi viikonloppuna eli 18. – 20.10.2019 sekä tänne Manillan tiloihin että eri puolille kaupunkia. Ensimmäisessä osassa festivaalin järjestävän New Performance Turku -yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Sundbacka kertoo festivaalista ja antaa vinkkejä siihen osallistumiseen. Kaikki festivaalin yhteydessä järjestettävät tapahtumat ovat maksuttomia.

IMG-20191017-WA0001
(kuvassa vasemmalla Leyya Mona Tawilin työpajassa Manillassa kehiteltiin Turun tulevaisuuden kansantanssia, oikealla Marjo Nikkilä Turun veripalvelutoimistosta)

Ohjelman toisessa osassa Omar haastattelee yhtä festivaalin 14 kansainvälisestä taiteilijavieraasta, syyrialais-palestiinalais-amerikkalaista Leyya Mona Tawilia. He keskustelevat mm. Leyyan elämästä eri kulttuurien välissä ja hänen Turku Future Folk Dance -projektistaan. Turun tulevaisuuden kansantanssin voi opetella oheisen videon avulla.http://newperformance.fi/

Ohjelman viimeisessä osassa Marjo Nikkilä Turun veripalvelutoimistosta muistuttaa kuuntelijoitamme verenluovutustoiminnan tärkeydestä.Toimittajana Omar Altayel, juontajana Marko Äijälä
____________________________________________________________________________________

Osa 11

Tämä musiikkipainotteinen jakso aloitetaan Kesäisen Aurajoen rannalta. Kävimme kuuntelemassa kuinka Suomessa sukulaisensa luona vierailulla oleva Ukrainalainen Sofia soitaa maansa kansallissoittimena pidettävää banduraa. Seuraavaksi Omar haastattelee suomenruotsalaista fyysikkoa Lars Sileniä, joka esittelee meille Ruotsin kansallissoitinta avainviulua. Hän soittaa meille Jane Karlsdotterin säveltämän kappaleen nimeltään Sigurds 70-års-vals. Seuraavaksi piipahdamme vielä Turun veripalvelussa ja lopuksi Marco Hietala tutustuttaa meidät nykyaikaiseen 20 vuotta sitten Sveitsissä kehitettyyn hang-rumpuun.

IMG-20200203-WA0015.jpg
(Lars Silen ja hänen koiransa Lotta)Toimittajana Omar Altayel
Juontajana Hai Nguyen
____________________________________________________________________________________

Osa 12

Tämänkertaisessa Monikieliradiossa tutustutaan Tehdas teatterissa 24.10. ensi-iltansa saaneeseen Afganistan 100 - the years of interdependence produktioon, sekä käydään Afganistanista kotoisin olevan Rafiq Saadatin uuden musiikkivideon kuvauksissa. Lopuksi Marjo Nikkilä Turun veripalvelutoimistosta muistuttaa kuuntelijoitamme verenluovutustoiminnan tärkeydestä.

48912613442_366bf923b1_c.jpg
(Afganistan 100 - the years of interdependence, kuva: Jussi Virkkumaa)

IMG-20191028-WA0000.jpg
(kuvassa Rafiq Saadat ja Omar Altayel)

Voit katsoa Rafiqin musiikkivideon tästäToimittanut Omar Altayel
____________________________________________________________________________________

Osa 13

Tämän kertaisessa Monikieliradiossa kuulemme kaksi pidempää haastattelua. Ensimmäisenä Thierry Francis Mbabane ja Annukka Kolehmainen kertovat meille Radio Robin Hoodin kehitysyhteistyöprojektista nimeltään Agenda 2030: Edistys ja globaali oikeudenmukaisuus globaalista etelästä pohjoiseen.

IMG-20191112-WA0003.jpg
(Jawida Ahmad ja Elaha Rahat)

Ohjelman toisessa osassa haastattelussa afganistanilaistoimittajien näkemyksiä mm. Afganistanin poliittisesta tilanteesta, naisten oikeuksista ja journalismin tilasta Afganistanissa. Haastateltavina Jawida Ahmad ja Elaha Rahat, jotka olivat Robin Hoodissa vierailemassa yhdessä Learning together -naistoimittajaryhmän ja Afghan Women Journalist unionin toimittajien kanssa.Toimittanut Omar Altayel
Juontajana Hai Nguyen
____________________________________________________________________________________

Osa 15

Tässä lähetyksessä kuulemme historiasta ja kirjallisuudesta. Ensimmäiseksi haastateltavana on Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jenni Haukio. Tämän jälkeen kuulemme Lars Silenin soittavan nyckelharpaa, eli avainviulua. Tutustumme myös Suomen keskiajan arkeologiaseuraan, eli SKASiin ja kuulemme sen hallituksen kahta jäsentä Janne Harjulaa ja Ilari Aaltoa. Suomen keskiajan arkeologiaseuran haastattelun jälkeen palaamme hieman kesäisiin tunnelmiin kun Marko Hietala soittaa meille hang-rumpua. Lähetyksen lopuksi kuulemme Kansalaiset feat. Medborgare -projektin version Olen suomalainen kappaleesta. Kappale ilmestyi vuonna 2014 ja uuden sovituksen moniin esittäjiin kuuluu laaja skaala suomalaisia. Kari Tapion popularisoiman kappaleen uuden sovituksen tarkoituksena oli tuoda esille suomalaisuuden laajan kirjon.Kansalaiset feat. Medborgare: Olen suomalainenToimittanut Omar Altayel
Juontajana Hai Nguyen
____________________________________________________________________________________

Osa 17


Enrico2.jpgTässä lähetyksessä kuulemme ihmisoikeusaktivistin Miriam Makeban tunnetuksi tekemän xhosan kielisen Click song laulun. Käymme turun Manillassa Jo-Jo teatterissa tutustumassa Viirun ja Pesosen joulu nimiseen näytelmään. Piipahdamme nopeasti Helsingissä Mannerheimintiellä sijaitsevassa Luca Shop nimisessä kaupassa. Tutustumme Enrico Mazzonen taidenäyttelyyn Nummen kirjastossa Turussa, sekä lopuksi kuulemme Ida Elinan pop-kanteleella esittämän instrumentaali version kappaleesta Myrskyluodon Maija.
Toimittajana Omar Altayel
____________________________________________________________________________________

Osa 21


IMG-20200219-WA0000.jpg
(Tiina Amperla-Hirvonen (vas) ja Annika Selänniemi (oik).)

Tällä kertaa Monikieliradiossa tutustutaan Kulttuurihaitari-lehteen. Koko maan kulttuuriuutisia sisältävä lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja tämän vuoden ensimmäinen lehti on nyt myynnissä lehtipisteissä. Maksutta sitä jaellaan museoiden, teattereiden ja muiden kulttuurilaitosten kautta. Toimittajamme Omarin haastateltavana on lehden parissa työskentelevät Tiina Amperla-Hirvonen ja Annika Selänniemi. He kertovat lehdestä tarkemmin ja haastattelujen välillä kuulemme heidän lempimusiikkiaan.Toimittanut Omar Altayel
Juontajana Hai Nguyen

https://www.kulttuurihaitari.fi/
____________________________________________________________________________________

Osa 22


shamsfalafel-fahed-dhurgam2017.jpg
(Shams Falafelin keittiöstä 2017)

Tässä kahden tunnin mittaisessa jaksossa pääsemme tutustumaan Shams Falafel-tehtaaseen, Daisy Ladies-yhdistyksen toimintaan ja Turun Steiner-kouluun. Shams Falafelista meille tarkemmin kertoo Lotta Laaksonen, Daisy Ladies yhdistyksestä Hülya Hissu Kytö, Shahla Tadyoon ja Anays Piirainen, sekä lopuksi kuulemme steinerkoulujen ja steinerpedagogian historiasta, josta meille kertoo Turun Steiner koulun rehtori Marjo Lahti. Haastattelujen välissä musiikista vastaa mm. Puppa J ja Kuningasidea.

IMG-20200203-WA0012.jpg
(Shahla Tadyoon, Anays Piirainen, Hülya Hissu Kytö, Neriman Al Take, Omar)Toimittanut Omar Altayel
Juontajana Hai Nguyen
____________________________________________________________________________________

Osa 23


IMG-20200323-WA0006.jpg
(monikulttuurisen toiminnan vastaava toiminnanohjaaja Duha Elsayed ja Omar)

Tässä poikkeuksellisesti kahden ja puolen tunnin pituisessa Monikieliradion jaksossa esittelemme Yhdessä-yhdistyksen toimintaa. Jo yli 20 vuotta toiminut Yhdessä-yhdistys ylläpitää kahta monikulttuurista kohtauspaikkaa, joista toinen on Varissuon kirjaston alakerrassa, ja toinen aloittanut toimintansa tämän vuoden alussa Runosmäessä osoitteessa Munterinkatu 15.

Toimittajamme Omar Altayel haastatteli syksyllä 2019 Yhdessä-yhdistyksen työntekijöitä. Olemme jo aikaisemmin esittäneet monikulttuurisen toiminnan toiminnanohjaajien, Aida Bacicin ja Adriana Gerxhalijan haastattelun. Nyt kuusiosaisessa lähetyksessämme vuorossa ovat:

• monikulttuurisen toiminnan vastaava toiminnanohjaaja Duha Elsayed
• vahtimestari Olad Aden
• palkkatuettujen ohjaaja Carmen Gijón
• nuoriso- ja yhteisöohjaajiksi opiskelevat Nico Hurme ja Juho Luoto
• vapaaehtois- ja oppilaitostyön koordinaattori ja projektityöntekijä Terhi Toppala
• kuntouttavan työtoiminnan vastaava toiminnanohjaaja Tiia Bäcklund ja toiminnanohjaaja Roma Telka-Roos

Ohjelmassa kuullaan myös haastateltavien valitsemaa musiikkia. Seuraavassa jaksossa esitämme vielä Yhdessä-yhdistyksen radiotoimintaa pyörittävien ja mm. hallituksen jäseninä vaikuttaneiden Olli Lehtosen ja Kristiina Vartiaisen haastattelut.

Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi ja asiakkaiden suojelemiseksi Yhdessä-yhdistyksen harrastusryhmät ja kuntouttava työtoiminta ovat toistaiseksi tauolla. Netin kautta voit kuitenkin osallistua nytkin esimerkiksi kokkikerhon toimintaan, osalle kielikursseista, vatsatanssiin ja mindfulnessiin, joiden vetämistä yhdistyksen työntekijät ja vapaaehtoistoimijat ovat jatkaneet Facebookissa.Toimittanut Omar Altayel
____________________________________________________________________________________

Monikieliradio

>
kolmen_paras_kuva.jpg
(Yhdessä-yhdistyksen radioryhmä. Vasemmalta: Olli Lehtonen, Carmen Gijón ja Kristiina Vartiainen)

Tämänkertaisessa jaksossa jatketaan edellisen tyyliin samalla teemalla, eli aiheena on Yhdessä-yhdistys ja sen toimijat. Jo yli 20 vuotta toiminut Yhdessä-yhdistys ylläpitää kahta monikulttuurista kohtauspaikkaa, joista toinen on Varissuon kirjaston alakerrassa, ja toinen on aloittanut toimintansa tämän vuoden alussa Runosmäessä.

Tässä ohjelmassa kuulemme kahta Yhdessä-yhdistyksen toiminnassa aktiivisesti mukana olevaa henkilöä, Olli Lehtosta, sekä Kristiina Vartiaista, sekä heidän toivomaansa musiikkia haastattelujen välillä.Toimittanut Omar Altayel