Kulttuurinurkka

Kulttuurin kirjo on laaja ja tarjontaa paljon. Kulttuurinurkka tarjoaa kulttuurin esittelyä kirjallisuudesta, musiikista, teatterista, urheilusta, elokuvista jne.

Tiistai 08:50 Perjantai 18:30 Lauantai 12:00

Toimitus:

14.01.2015

Syksyn kirjasadosta F-kustannuksen Lasten toivekonsertti ja siinä mukana cd, Suuri Toivelaulukirja 23 ja Vanhanajan kultaiset joululaulut ja tässäkin mukana cd. Otavan kustantama Mauri Kunnaksen Pilakuvia vuosien varrelta.

Turun museokeskus julkaisi ennen joulua 2014 kirjan Kukkien lumoa, johon 11 eri ihmistä on kirjoittanut artikkeleita. Toimittajina Marita Söderström, Sanna Kupila ja Jenna Kostet.

Tällä viikolla pidettiin kirjan julkkarit Turussa teoksesta Sodan värit Pienessä kirjapuodissa. Kustannuksesta vastannut Kustannus Laaksonen Helsingistä ja onhan heillä jo aikaisempaa kokemusta turkulaisista tekijöistä ja Turkuaiheista. Kirjan kuvat www.SA-kuva.fi sivuilta, joita kirjassa on noin sata ja ne on digitaalisesti värjännyt Taneli Kulo ja tekstin tehnyt Juri Nummelin. Sivuilla on noin 170000 TK-miesten otamaa kuvaa sotien ajalta eri puolilta sotatoimialueita.

25.12.2014

Nippu syksyn aikana ilmestyneitä kirjoja lukijoille. Turun seudun kehittämiskeskus kustantajana kirjaan Telakoita, telefooneja ja troppeja esittelee mitä Varsinais-Suomessa on ollut oja on teollisuuden tuotantoa. Anne ja Pentti Siivonen ja heidän keräämistä juustomuoteista Maahengen kustantama teos Juustot muotissa hieno kirja juustomuottien taiteellisista kuvioista. Vuoden 2014 kotiseutukirjaksi valikoitui Päivi Maggan ja Eija Ojanlatvan Ealli biras, Elävä ympäristö, saamelainen kulttuuriympäristö ohjelma. Into Kustannuksen kaksi urheiluun sijoittuvaa kirjaa Maksetut maalit Delcan Hill suomentaja Arto Konttinen peilaa jalkapallon sovittuihin pelien lopputuloksiin eli vedonlyönteihin.  Toinen kirja Elämää KHL:ssä pitää sisällään Bernd Bryklerin uraa jääkiekon parissa kirjoittajana Risto Pakarinen. Otavalta Markku Jokisipilän Punakone ja vaahteranlehti Neuvostoliiton aikaisen jääkiekon elämää vastaan Kanadan kiekko. Reijo Mäen 25. Vares kirja Cowboy. Kirjapajan kustantama Arto Terosen ja Jouko Vuolteen teos Urana Olympiakisat; Peter Tallbergin tuulinen elämä. Susijengi suomalaisesta koripallosta huipulla Tammen kustantama ja tekijöinä Mika Wikström ja Hippo Taatila. Maailman virheistä Atena kustannuksen kirjan tekijöinä Daniel Ryden, suomentajana Antti Immonen, toimittajana Panu Väänänen. Lasten keskuksen Jytäjyrsijät kuutamokeikalla, kirjoittanut Reetta Niemelä ja kuvittanut Linda Bondestam, mukana myöskin CD-levy. Outi Popp kirjoittajana, kustannus Gummerus kirjassa Ritva Oksanen näyttelijätär. Ville Haapasalon seikkailuista kirjoittajana Kauko Röyhkä ja kuvissa Juha Metso Docendolta. Sastamalan kansan lauluja kirjaan kokosi Matti Valtteri Lehtinen Pas päättäje.

22.11.2014
22.11.2014

Kyllä pitää ihmetellä miten paljon kirjoja vuoden aikana Suomessa ilmestyy. Tässä mm. Varsinais Suomen satoa Taide ja nerous VIII Rag Paananen, Hyväkorvainen mies Kari kesäläinen, Outo hohto III Kari J. Kettula, Viromaani Sami Liuhto, Peräpakan poikia Erkki Ettanen kustantajana Turbator. Kuuntele reuna Mirkka Mattheizen Runo Kaarina kilpailun voittaja 2014. Aiju von Shönemann muistelee Sinikka Klemettilä, Turun historia Rauno Lahtinen kustantaja Turkuseura. Sinne ja Takaisin Jukka Kuoppamäki toimittajana Juha Rantala Bazam Books. Jatketaan seuraavassa osiossa, sillä kyllä näitä riittää.

25.09.2014

Turun kansainväliset Kirjamessut 03-05.10.14 23. kerran taas pullollaan ohjelmaa ja vieraita Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa. Mukana noin 450 esitystä, 700 esiintyjää sekä satoja näytteilleasettajia. Teemamaana Ranska ja kotimaisena kohteena Sastamala.

Ruoka ja viinimessulla esillä Pohjoismaista ruokakulttuuria, esillä juustonäyttely maustettuna juustokehä näyttelyllä.

Tiedemessuilla kaikenikäisille kokeiltavaa ja keksittävää. Mukana Heureka Shäbäng! tiedeshown kanssa, Turku Game Lab ja esillä erilaisia liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvää hyötypeliä.

Sastamala-lavalla esittävät Sastamalan taitajat ja tekijät päivittäin omaa ohjelmaa.

Messuilla jaetaan erilaisia palkintoja ja myöskin monen monta näyttelyä nähtävänä.

Keräily- ja levymessut myöskin mukana omilla osastoilla.

Tutki ohjelma tarkemmin www.turunmessukeskus.fi sivuilta.

25.06.2014

Kulttuurinurkka esittelee Varsinais-Suomen kulttuurikohteita. Mukana Hannu Tuominen, joka on kirjoittanut kirjan erilaisista kohteista mm. museot, kartanot ja muutkin kohteet joita on esillä noin 130. Hannu Tuominen on kiertänyt kohteet, kuvannut, selvittänyt taustoja ja haastatellut ihmisiä kaiken takana. Mies on koonnut nettiin matkailusivun osoitteeseen www.matkallamaailmalla.fi, jossa on käytyjä kohteita ympäri maapallon kuvin ja tekstein. Netissä ja kirjassa on linkkejä joihin voi tutustua myös itse mahdollisia lisätietoja halutessaan.

 

 

10.06.2014

Saaristo Open ylitti kymmenentuhannen kävijän määrän viikonvaihteessa. Mukana esiintymässä mm. J. Karjalainen, Lauri Tähkä, Jukka Poika, Erin, Yö, Kaija Koo jne. Festarien promoottori Kalle Keskinen oli syystäkin iloinen tapahtuman saamasta suosiosta.

Tangomarkkinoiden finaalikarsintaan 12.06.14 Tampereelle kisattiin Turussa lauantaina 59 laulajan voimin. Kahdeksan kummastakin (naiset,miehet) selvitti tiensä eteenpäin. Miesten osalta kaksi alueen laulajaa Jere Vilkkinen Nousiainen ja Mikko Mäkeläinen Turku matkaavat Tampereelle. Naisten puolelta Piritta Venho Raumalta on lähin alueen laulaja jatkossa.

Raision Pioneerien laiva M/S Aina juhli Raisionlahden satamassa 100-vuotisjuhlia 04.06.14. Maanantaina 09.06.14 laiva oli Aurajoessa esittäytymässä ja lähti sieltä Seikkailu Suomenlahdella -leiripurjehdukselle. Matkan varrella Hanko, Kotka, Hamina, Porvoo ja Helsinki ovat satamia missä poiketaan.

Aurinkobaletin syksyn avaa Jorma Uotisen koreografialla ja visualisoinnilla Ennen viimeisiä ajatuksia teos. Tehdasfestivaali Manifesti pe 05.09.14 klo 19.00 ja mukana tanssijoina Eeva Bang, Mikko Kaikkonen, Päivi Kujansuu, Urmas Poolamets, Elina Raiskinmäki ja Anton Wretling.

Juha Jormanaisen kirjoittama kirja Otavimmat vieheet, tosi kalamiehille luetteveksi koimeiden kuvien myötä. Kustantajan readme.fi

01.06.2014

Liedon Vanhalinnassa kesän näyttelyitä mm. Kupittaan Saven koko historiaa 1921-1969 valaiseva kokonaisuus esinein ja opastauluin. Toisena on keraamikko ja kuvanveistäjä  Loimaalla 1920 syntyneen Svante Turusen keramiikka ja puuesineitä. Svante Turunen kuoli 1978 kotonaan.

30.05.2014

Kaikki odottavat koska se kesä alkaa, mutta kesäkuu kuitenkin on jo ovella. Lämpöaalto pyyhkäisi yli ja helteet vaihtuivat viileämpään ilmavirtaukseen. Emmateatteri aloitti oman osuutensa viime keskiviikkona näytelmällä Suomi hulluu touhuu ja jatkaa esityksiä elokuun puolenvälin yli. Naantalin Musiikkijuhla nyt 35 vuosi alkaa 03.06.14, lastenmusiikkijuhlat 06.06.14, Muumimaailma aukeaa 07.06.14 klo 10.00. Turussa Itämeri tapahtuma 2014 käynnistyy 01.06.14 ja Jokisatama tapahtuma on avautunut 30.05.14. Kaarinan Hovirinnan rannassa Saaristo Open starttaa ja avaa festarikesän 06.06.14 klo 16.00 alkaen. Seikkailupuistossa Turussa Seikkisrock 07-08.06.14, Tangomarkkinoiden semifinaali tapahtuma Kauppakeskus Hansassa 07.06.14 klo 10.00 alkaen ja jatkoonmenijät selvillä kello 19.00 tuntumassa.  ja 8 miestä ja 8 naista jatkavat Tampereelle, jossa selvitellään ketkä ovat Seinäjoen finaalissa heinäkuussa. Merimaskun teatterissa ensi-illat 06.06.14 klo 18.00 Otavasta itään ohjaus ja kirjoittanut tekstin Maarit Lineri, sekä 07.06.14 klo 14.00 Käts , jossa nuoret ovat ideoineet tekstin ja esittävät näytelmän myös  mukana toistakymmentä teatterin tulevaisuuden toivoa. Ohjauksessa sormet pelissä myös Kari Linerillä.

Varmasti jotain jäi pois, mutta tarkkailkaa oman alueenne tapahtumista tiedotusvälineistä tai netistä. Kesässä on kuitenkin vähän viikonvaihteita ja päällekkäisyyksiä varmasti on.

Docendon kustantamat kirjat Digikuvaamisen taito tekijä Kenneth Lehtinen ja Luontokuvaajan kenttäopas, jonka on kirjoittanut Markku Saiha ovat mainioita teoksia kuvauksen maailmaan. Lehtisen tekemän kirjan luettuaan ja opeteltuaan alan termit ja muut koukerot voi siirtyä, vaikka luontokuvauksen pariin. Santeri Vuosara, Ville Pirinen ja Anna-Liisa Nikus tehneet kirja kesän grillauksiin Pallogrillauksen lyhyt oppimäärä. Kirjassa mukavat sarjakuvat ja valokuvat ruuista, joita kokki Santeri Vuosara tuo esille.

Kuuntele Kultturinurkasta tietoja tapahtumista.

15.05.2014

Kirjat jälleen pääosassa Kulttuurinurkassa esillä Johnny Knigan kustantama Annariikka Leinon tekemä teos Maaritista. Moreenin Lomakasvio-Trooppisten koristekasvien tunnistusopas toimittajina Mirjami Tran Minh, Sanna Laaka-Lindberg ja Leo Junnikka, Pyörän viemää tarinaa ja kuvia moottoripyöristä tekijät Kimmo Taskinen ja Edvard Seger, sekä Kukkia sipuleista Saila Routio tekijänä. Readmen Hauki-Kalastajan käsikirja Arto Kojon kirjoittamana, Suuri kalastuskirja- koko perheen opas Ilkka Jukarainen tekijä, Lasten hauska lintukirja Reima Flykman kirjoittaja ja kuvaaja, sekä Villiyrttikeittokirja Sami Tallberg. Otavan kustantamat Mauri Kunnaksen Suuret tarinat, Minun sukuni ja Hullunkurinen kuvasanakirja suomi-ruotsi kielinä., sekä Pirjo Hämäläisen Taiteen helmet Sata suomalaista maalausta.

Kevään kirjatarjonta on huimaa ja tässä pieni poiminta ja mahdollisia lisäesittelyjä alkukesän aikana lisää.

15.04.2014

Kirjakevään satoa taas esille tämänkertaisessa Kulttuurinurkassa. Kirjoja ilmestyy vuoden aikana suuri määrä, vaikka tabletit, äänikirjat ja muut tekniset tuotteet valtaavat alaa. Kirja on helpompi ottaa mukaan kuin moni tekninen vempain, sillä akku loppuu tai laite putoaa ja siinä sitä ollaan. Kirjaa ei vahoingoitu samalla tavalla ja lukeminen jatkuu.

11.04.2014

Liedon Vanhalinnassa uudistuksia tämän vuoden aikana, uusi argeologinen perusnäyttely, Hildan puoti, Viikinkilaiva Helkan esiintymisareena ja parkkipaikan siirto. Myöskin nettisivujen ja tienvarsimainoksien ilme uusiutunut ne ammennetaan Vanhalinnan 1900-luvun alun valokuvista. Ravintolapalvelut siirtyvät Kiitoradalle (ViihdeKasino Turku Oy).

Turun Kaupunginteatterin syksyn ohjelmistoa esiteltiin kuluvalla viikolla. Jo aiemmin  05.09.14 Logomossa  ensi-iltansa saava Kvartetti esiteltiin aiemmin. Logomon seuraava uusi näytelmä saa ensi-iltansa 03.10.14 ja se on Seili-musikaali. Käsikirjoituksesta vastaa Satu Rasila, ohjauksesta Mikko Kouki, musiikin sovitus ja johto Jussi Vahvaselkä. Linnateatterissa nähdään Miikka Nousiaisen käsikirjoittama Vadelmavenepakolainen ensi-illassa 24.09.14. Ohjauksesta vastaa Aleksis Meaney, Mikko Virtasta esittää Stefan Karlsson. Syksyllä jatkuvat kiertueet myös palvelutaloissa ja vanhainkodeissa esityksellä Aili Aikamatka menneisyyteen 09.10.14 alkaen.

Turbatorin kustantamina Seppo Kemppaisen kirja Uudenmaankatu 8 ja Timo Toivosen Varovainen kapinallinen Turun Yliopistossa 1963-1972. Molemmat kirja Turku-aiheisia ja lähihistoriaan pureutuvia teoksia.

04.04.2014

Kulttuurinurkan aiheita tällä viikolla:

Biologi, kasvitieteilijä ja orkideavalokuvaaja Janne Aho saanut suuren ponnistuksen myötä valmiiksi kirjan Orkideat sateenkaaren värejä ja petkutuksen lumoa. Janne hurahti orkideoihin noin 17 vuotta sitten ja siitä alkaen ne ovat vieneet miestä.

Perinnekasvit olivat esillä vahvasti Piha & Puutarha-messuilla maaliskuun lopulla. Museopuutarhuri Aaja Peura oli mukana kertomassa perinnekasveista sisä- ja ulkokäyttöön sopivista. Pyrkimyksenä on saada näitä perinnekasveja säilymään tulevillekin polville ja kertoa mitä äidit, isoäidit ja jne sukupolvet ovat kasvattaneet pihoillaan ja kotona sisällä.

Ahvenanmaalla asuva taiteilija Juha Pykäläinen on suunnitellut mm. metsästystorniksi sopivan Helge Hirvinen hirvitornin. Korkeutta on 430 cm, kyllästetystä puusta valmistettu ja rakennussarjaksi itse koottovaksi ohjeiden mukaan. Juha maalaa ja tekee myös veistoksia betonista, sekä pronssista.

28.03.2014

Kulttuurinurkassa käydään läpi joitain kevään kirjajulkaisuja. Nyt on se aika vuodesta kun puutarha-, kukka-, ja muut aiheeseen liittyvät kirjan ilmestyvät, koska on lähes sesonki istutuksiin, lintujen seurantaan jne. Esimerkiksi Hyönteishotelleja kirja on mielenkiintoinen ja niitä voi toteuttaa helposti kirjan ohjeiden mukaan. Ensimmäinen kirja metsäpuutarhasta, Luonnon kaunis pihapiiri ja lintukirjoista uutta ja päivitettyä tietoa ja paljon muitakin värikkäitä ja opastavia kirjoja ilmestynyt. Tammelta kirja Kurkista avaruuteen, jossa sivuilla 70 avattavaa luukkua ja sieltä tietoa avaruudesta kaikenikäisille. WSOY:n kustantama The Lego movies tietoa elokuvien teosta Lego hahmoilla.

27.02.2014

Tämän viikon aiheina:

Turbatorin kirjajulkkarissa tuli taas kaksi uutta teosta luettavaksi. Sami Liuhdon Tusinaromaanisarjan toinen osa Puuromaani ja Juri Nummelinin toimittama Kujanjuoksu kuolemaan, joka on Seppo Tuiskun 70-luvun loppupuolella jatkokertomuksena kirjoittama rikostarina.

Kaarina-Teatterin kevätkauden avaa 14.03.14  Mika Waltarin Yövieras, jonka ohjaa Mikko Rantanen. Kesäkuussa 18 päivä saa ensi-iltansa Heikki Turusen Simpauttaja, produktion ohjaa Mika Kujala. Kaarinan Nuorisoteatteri on visioinut Perttu Lepän elokuvan Pitkä, kuuma kesä samannimiseksi teatteriesitykseksi ja ohjauksesta vastaa Suvi Kanniainen. Maailman kantaesitys nähdään 04.07-08-08.14 Hovirinnan rannassa.

Liedon Vanhalinnassa Härkätallissa näyttely "Oi niitä aikoja - lättähatut, myssymissit, pärtsärit, ravikset, popparit, ja hipit. Nuorisokulttuurin ilmiöitä ja ajakuvia". Avoinna yksittäisille kävijöille sunnuntaisin klo 13.00-16.00 ja muina aikoina ryhmille tilauksesta toukokuun puoleenväliin asti.

Kansainväliset Coupe Mondiale - harmonikkakilpailut Turun Logomossa 06-11.10.15. Mukana soittajia yli 20 maasta.

Samuelin Poloneesi 14-16.03.14 Raumalla, jossa Satakuntalainen kansanmusiikki esillä.

Seinäjoen Tangomarkkinoiden esikarsintaan ennakkoon ilmoittautumiset 14.02-28.03.14. Esikarsinta alkaa 31.03 Seinäjoelta, päättyen 17.04 Helsinkiin. Turun karsintapaikkana Yle Turku 15.04.14.

Turun kaupungin kulttuurilautakunta on jakanut loput vuoden 2014 avustukset ja apurahat. Kaikkiaan myönnettiin 1 233 610,90 euroa vuodelle 2014.

Maalauksia, valokuvia ja kirjoja - 19.02.2014
Tiede ja kulttuuri - 14.02.2014
Juhlaa, rockia ja teatteria - 06.02.2014
Ella Vartiovuorella - 28.01.2014
Kirja Turun tuomiokirkosta - 30.10.2013
The Rocky Horror Show - 23.10.2013
Nukketeatteria - 12.09.2013
Kirjaa ja musiikkia - 06.09.2013
Sirkusta, teatteria ja muuta mukavaa. - 30.08.2013
Nostalgiaa Vehmiksellä - 31.07.2013
Kultturin kirjoa - 13.06.2013
Kaupunginosaviikot - 09.05.2013
Maakuntien ykkönen - Varsinais-Suomi - 03.05.2013
Perhoskasveja - 26.04.2013
Kevään odotusta - 17.04.2013
Lokakuussa jysähtää - 21.03.2013
Kesäteatteria - 15.03.2013
Musiikkia ja sirkusta - 27.02.2013
Runo-Kaarina - 09.02.2013
Näyttelyt - 24.01.2013
X
You may login with either your assigned username or your e-mail address.
The password field is case sensitive.
Loading