Kansanmusiikkia

Kansanmusiikkia tehdään Suomessa yllättävän paljon, mutta ei kuitenkaan samassa mittakaavassa kuin perinteistä iskelmämusiikkia. Ota kanava radioosi 91,5 MHz (kaapelissa 93,9 MHz tai 93,7 MHz) ja kuuntele kansanmusiikkia.

Suomalaisia kansanmusiikin lähettiläitä maailmalla on paljon esim. Värttinä, Timo Väänänen, Pauliina Lerche, Petri Ikkelä jne. Suomessa on myöskin erilaisia kansanmusiikki festivaaleja (tapahtumia) kautta vuoden pitkin ja poikin maatamme. Näissä tapahtumissa on paljon esiintyjiä soittajista tanssijoihin ja värikästä menoa.

Tämä kansanmusiikin tunti tuo esille suomalaista osaamista ammattilaisista harrastajiin soittamisen ja laulamisen ilosta ja riemusta.

Torstai 08:50, 14:30 Sunnuntai 15:00

Toimitus:

11.05.2015

Kansanmusiikkiohjelmassa tulossa tuoreempaa soitantaa ja laulantaa sunnuntaista 17.05.15  klo 15.00 alkaen. Tämä ei tarkoita sitä etteikö vanhempikin musiikki oteta huomioon. Äänitteitä ovat toimittaneet soitettavaksi. Esim. Kataja, Celenka, Rönsy, Frigg, Viti Siloonen, Akkajee, Karuna, Rosenfink ja The Green Hope. Mukavia kuunteluhetkiä kansanmusiikista kiinnostuneille su klo 15.00 ja to klo 8.50 ja klo 14.30.

14.01.2015

Folklandia risteilyt alkoivat vuonna 1996 Turusta ruotsinlaivalla jatkuen aina vuoteen 2013 ja sen jälkeen Helsingistä Tallinnan suuntaan. Heti kun risteilyt alkoivat meinattiin kantaako tämä sabluuna, mutta kyllä se on jokavuosi ollut loppuunmyyty. Nytkin risteilyn aikana voi varata ensivuodelle paikan ja noin tuhat varausta on matkanjärjestäjällä papereissa.

Juhlaristeily pähkinänkuoressa vuoden 2015 teemana Kaikki pelaa, laivalla 2500 osallistujaa, 110 esiintyjäryhmää, 7 eri maasta, 1000 esiintyjää, 8 esiintymispaikkaa, 74 tuntia ohjelmaa, 100 työntekijää, 53 taustajärjestäjää.

Folklandian 20-vuotisgaalassa monenlaista ohjelmaa ja palkitsemisia mm. Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskus myönsi yhdeksännen kerran Vuoden Wäinö-tunnustuksen ja sen pokkasi diplomi-insinööri, kansantanssilegenda Kari Bergholm. Hänen sanojensa mukaan: " Ihminen ei lopeta tanssimista tultuaan vanhaksi, mutta tulee vanhaksi lopetettuaan tanssimisen." Vuoden tanssiteko Owla-Tanssiseikkailu, Vuoden Nuori Pelimanni Lempäälän Helkanuoret, Nuorisoseurojen Vuoden ohjaaja Mari Lehikoinen. Vuoden kansanmusiikkilevy Helsinki-Cotonou Ensemblen Fire Sweet & Pastis. Folklandian 2015 kummiyhtyeeksi valittiin Ilo(iset)tytöt Savonlinnasta ja he esiintyivät perjantaina laivalla.

Kalevalalaisten Naisten Liitto juhlisti 175-vuotiasta Kanteletarta ja 180-vuotista Kalevala hersyvällä ilolla ja energialla. Mikana Set'Akat ja Roihu. Tallari & Anssi Känsälä julkisivat laivalla levyn Tapio Rautavaaran lauluista. Onhan alkanut vuosi 2015 kovien musiikkimiesten juhlavuotta mm. Tapio Rautavaaran, Toivo Kärjen, Olavi Virran syntymästä 100 vuotta ja Reino Helismaan kuolemasta 50 vuotta.

Turun Kiikurien Iki-Kiikurit ja kuoro esiintyivät lauantai aamulla Hanna Poikelan Kulkurit-teoksen Kiikuri version. Samalla kiitokset mukavasta bussimatkasta Turun ja Hesan välillä musiikki ja laulu raikui.

Tästä retkestä ei voi kertoa niin että se olisi värikäs, vauhdikas ja ohjelmapitoinen vaa se täytyy kokea itse mukana olemalla.

Kuuntele tunnelmia risteilyltä to 15.01.15 klo 8.50 ja klo 14.30

 

15.07.2014

Kuuntele tunnelmia Kaustisilta.

47. kerta järjestetty Kaustisten kansanmusiikkijuhla on tällä erää loppu, mutta ensivuonna 06-12.07.15 uudestaan. Kävijämäärä kasvoi jonkin verran edellisvuosista, joten Pro Kaustinen ry voi olla tyytyväinen tähän lisäykseen. Seitsemän päivän aikana ohjelmaa riitti varmasti kaikille halukkaille laidasta laitaan. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailivat avajaispäivänä Kaustisilla. Perjantai 11.07.14 klo 13.00 oli Varsinais-Suomen kansanmusiikille ja tanssille jännä päivä. 200 tanssijaa kuudesta eri kansantanssiyhdistyksestä ja 50 soittajaa Varsinais-Suomen Maakuntaorkesterissa esittivät Maakuntakavalkadin Varsinais-Suomesta. YKS SUALANE SILAK oli tämän Heli Laaksosen käsikirjoittaman ja juontaman esityksen nimi. Keskipohjanmaa-areena oli täynnä ihmisiä ja kuten Heli totesi ei sielt ainaka paljo enne ihmisi pois lähteny ko kavalkadi päätty. Hienoa ja komeaa esitystä oli seuramassa myös maakuntajohtaja Juho Savo puolisoineen. Musiikin johto Antti Janka-Murros, Lennu Yläneva ohjasi esityksen, Anneli Heinon, Niiki Nuutisen ja Anna Janka-Murroksen sormet pelissä myös ohjelman valmiiksi saattamisessa.

Perjantaina esiintyi  festivaalilla myös 30-vuotisjuhlia viettävä Finlanders. Turun saariston pelimanniperinteestä Soiva luento, jonka piti Päivi Ylönen-Viiri Kansanmusiikki-Instituutin Museosalissa. Yhtyeistä siintyivät SydWest Paraisilta, Risto Ruohonen Piikkiostä ja Hväsbyn pelimannit Kaustinen/Korppoo.

Jamipolkkakilpailun sävellyskisan voitti Minna Torppa sävellyksellä Heinäkuu. Konsta Jylhä-kilpailun kansanlaulajille voittajat perinnesarja Ilona Korhonen ja vapaasarja Outi Pulkkinen. Varsinais-Suomeen 40-vuoden jälkeen saatiin uusi mestaripelimanni Klas Nyström Kemiöstä.

01.06.2014

Tulevan kesän Kaustinen Folk Music Festivaali 47 kerta 07-13.07.14 pitää sisällään Varsinais-Suomen maakuntateeman ja siihen Varsinais-Suomen kansanmusiikkiyhdistys ry. ottaa osaa. Heli Laaksosen kirjoittama ja juontama kavalkadi Yks sualane silakk esitetään Kaustisilla 11.07.14, musiikin sovituksesta vastaavat Anna ja Antti Janka-Murros. Tanssikoreografiat toteutetaan Turun Kansantanssin ohjaajien yhteistyönä, pääkoreografina Lennu Yläneva. Lauluosuuksien sovitus ja ohjaus Niiki Nuutinen, esityksen ohjaajana Anneli Heino. Festivaaliviikon aikana maakunnan pelimannit, yhtyeet ja kansantanssijat esiintyvät lukuisissa konserteissa. Tutustu Kaustisen ohjelmaan www.kaustinen.net sivuilla.

Katso kuvat yhteisharjoituksesta Runosmäen nuorisotalossa.

31.01.2014

"Kansanmusiikkia"-ohjelma on mukana 19. Folklandia risteilyllä Helsingistä Tallinnaan. Lähes 1100 esintyjää, 117. esiintyjäkokoopanossa, 10. esiintymispaikassa, 54 taustajärjestäjää. Folklandia Gaalassa 2014 palkittiin Vuoden Wäinö 2014 FolkJam/Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus. Vuoden nuori pelimanni 2014 12-vuotias Arttu Rajala, Vuoden tanssiteko 2013 Tauno Häkkiselle, Vuoden kantele-tunnustus Koistinen Kantele Oy:n ja Rovion Angry Birds Kantelo- yhteistyöprojektille ja Kultakantele tunnustus kanteletaiteilija Hannu Syrjälahdelle. Vuoden kansanmusiikkilevy äänestettiin 73 ehdokkaan joukosta ja voiton korjasi Pirulaisen Hurja hehku.

Seuraava risteily on 09.01-10.01.2015 Helsingistä Tallinnaan kolmetuhatta innokasta mukana.

Kuuntele su 15.00, to 8.50 ja 15.00 Radio Robin Hoodista

X
You may login with either your assigned username or your e-mail address.
The password field is case sensitive.
Loading