Elämäntavat lasten näkökulmasta

DongXiNanPei 20.04.2014
91.5 MHz - Maanantai 21:00

Tämän jakson teema on 'elämäntavat lasten näkökulmasta' ja se on tehty viime kesän DongXiNanPei-kesäleiri sarjasta. Ohjelmaan kutsuttiin kolme maahanmuuttajataustaista lasta, jotka kertovat leikki-, koulu- ja päiväkotitavoista. He pohtivat minkälaisia eroja on kotimaan ja suomen elämätavoissa.

Ohjelman toimitti Professori Lin, joka on lääketieteellisen tekniikan alalla ja tämä on hänen ensimäinen kertansa radio-ohjelman toimittajana. Ohjelma on uusinta ja kuuntelijat voivat nauttia pääsiäistunnelmasta.

Ohjelmassa puhutaan mandariinikiinaa.

Urheilukulttuuria

Kulttuurikeskustelua Sherwoodin Pusikoissa 15.04.2014
91.5 MHz - Torstai 20:00 Sunnuntai 20:00

Tämänkertaiseen Sherwoodin pusikkoon Kumpulaisen vieraaksi luistelee maalivahtilegenda Lasse Kiili. Hän pelasi SM-sarjassa vuosina 1963-1976 ja Liigassa yhteensä 187 ottelua, voitti SM-mestaruuden 1976 TPS:n paidassa, sekä yhden hopean. Maajoukkueessa Lasse Kiili pelasi 32 ottelua ja oli mukana yksissä MM-kisoissa.

Kevään uutuuksia

Kulttuurinurkka 15.04.2014
91.5 MHz - Tiistai 08:50 Perjantai 18:00 Lauantai 12:00

Kirjakevään satoa taas esille tämänkertaisessa Kulttuurinurkassa. Kirjoja ilmestyy vuoden aikana suuri määrä, vaikka tabletit, äänikirjat ja muut tekniset tuotteet valtaavat alaa. Kirja on helpompi ottaa mukaan kuin moni tekninen vempain, sillä akku loppuu tai laite putoaa ja siinä sitä ollaan. Kirjaa ei vahoingoitu samalla tavalla ja lukeminen jatkuu.

Kokoomuksen hallitustavoitteet täytetty - Katainen Brysseliin ja ministerit kiertoon

Veteraanit ajan tasalla / Metalli 49:n rautainen ruokatunti 08.04.2014
91.5 MHz - Tiistai 11:00, 16:30 Torstai 12:30 Sunnuntai 08:50

Adobe Flash -soittimesi puuttuu tai on liian vanha. Tiedostoa ei voi soittaa.

Pääministeri Jyrki Katainen ilmoitti pyrkivänsä EU-komissaariksi ja jättävänsä pääministerin tehtävät. Kokoomus on ilmeisesti jo saavuttanut kaikki hallitukselle asettamansa tavoitteet: yritys- ja osinkoverohelpotukset, kulutusverojen kiristykset ja mittavat leikkaukset mm. kuntien rahoitukseen. Hallitusta pitää kasassa toisaalta kokoomuksen hyvä ja demareiden surkea gallupkannatus. Etenkään jälkimmäiset eivät halua suurin surminkaan ennenaikaisiin vaaleihin. Vasemmistoliiton hallituslähtö on sekin veteraanien puntarissa. Puolue tarvitsi kolme vuotta hahmottaakseen hallituspolitiikan suunnan. Keskustelemassa Seppo Tuomisto, Martti Katajainen, Risto Takala, kansanedustaja Jyrki Yrttiaho ja valtiopäiväneuvos Ensio Laine.

Elämäntavat ja kodin ympäristö

DongXiNanPei 06.04.2014
91.5 MHz - Maanantai 21:00

Ohjelmaan kutsuttiin kaksi vierasta, jotka opiskelevat Designia Aalto yliopistossa suomessa ja Lund:n yliopistossa ruotsissa. He kertovat minkälainen on heidän ihannekotinsa ja miten kulttuuri vaikuttaa kodin ympäristöön ja kertovat myös millaisia kulttuurieroja on maiden välillä.

Ohjelmassa puhutaan mandariinikiinaa.

Snookeria, ringetteä

Urheiluhood 06.04.2014
91.5 MHz - Tiistai 18:30 Keskiviikko 07:30

Tiistain Urheilu Hoodissa:

Robin Hull esitteli Snookeria Turun Urheilutoimittajien Kerhon jäsenille Aura Biljardin tiloissa maaliskuun lopulla. Hän on suomalaisista parhaiten menestynyt snookerin pelaaja mm. European Championship 1997 ja 2013, sekä nuorten maailmanmestaruus 1992. Hänen paras rankingsijoitus on 31, urheilutoimittajat valitsivat hänet vuonna 2006 Vuoden Biljardinpelaajaksi. Parasta aikaa Robin Hull valmistautuu MM-kisojen peleihin.

Ringeten Suomen mestari kaudella 2013-2014 on Lapinlahden Luistin 89 ja kakkonen Luvian Kiekko 82, pronssit Raision Nuorisokiekko, joka takasi paikan seurajoukkueiden MM-kisoihin syksyllä Ruotsiin.

Orkideaa, perinnekasveja ja Helge Hirvinen

Kulttuurinurkka 04.04.2014
91.5 MHz - Tiistai 08:50 Perjantai 18:00 Lauantai 12:00

Kulttuurinurkan aiheita tällä viikolla:

Biologi, kasvitieteilijä ja orkideavalokuvaaja Janne Aho saanut suuren ponnistuksen myötä valmiiksi kirjan Orkideat sateenkaaren värejä ja petkutuksen lumoa. Janne hurahti orkideoihin noin 17 vuotta sitten ja siitä alkaen ne ovat vieneet miestä.

Perinnekasvit olivat esillä vahvasti Piha & Puutarha-messuilla maaliskuun lopulla. Museopuutarhuri Aaja Peura oli mukana kertomassa perinnekasveista sisä- ja ulkokäyttöön sopivista. Pyrkimyksenä on saada näitä perinnekasveja säilymään tulevillekin polville ja kertoa mitä äidit, isoäidit ja jne sukupolvet ovat kasvattaneet pihoillaan ja kotona sisällä.

Ahvenanmaalla asuva taiteilija Juha Pykäläinen on suunnitellut mm. metsästystorniksi sopivan Helge Hirvinen hirvitornin. Korkeutta on 430 cm, kyllästetystä puusta valmistettu ja rakennussarjaksi itse koottovaksi ohjeiden mukaan. Juha maalaa ja tekee myös veistoksia betonista, sekä pronssista.

Vuoropuhelu

DongXiNanPei 31.03.2014
91.5 MHz - Maanantai 21:00

Ohjelmaan kutsuttiin kaksi vierasta, joista toinen on taiwanilainen, joka valmistui valtiotieteiden masteriksi Itä-suomen yliopistosta viime vuonna ja toinen on suomalainen, joka on töissä Lyhty ry.:ssä projektipäälikkönä. He kertovat minkälaisissa tilanteissa tarvitaan vuoropuhelua, miten vuoropuhelu voi parantaa meidän elämätilannetta poliittisesti ja sosiaalisesti. He kertovat esimerkkejä miten suomessa ja taiwanissa ihmiset ratkaisevat poliittisia konflikteja. Ohjelmassa esitellään suomalainen kansalaisaloite 'Ei-kilpailutukselle' poliittisen vuoropuhelun esimerkiksi siitä kun kansalaiset ovat eri mieltä lain kanssa. Vieraat pohtivat minkälaisia eroja ja yhteneväisyyksiä on heidän arvomaailmassaan vaikka he asuvat eri kulttuureissa.

Ohjelmassa puhutaan englantia.

Reading between Swahili lines (11/20)

Vapaa tiedonvälitys Tansaniassa - Free Media in Tanzania 30.03.2014

Adobe Flash -soittimesi puuttuu tai on liian vanha. Tiedostoa ei voi soittaa.

Swahili language is big! About 150,000,000 speak that language, one of the official languages of African Union. Plus, Swahili is also one key language in both research and teaching at University of Helsinki, Africa Studies in the Department of World Cultures.

It remains also a fascinating communication tool that informs and reflects the history of Swahili people residing the coast of Eastern Africa, and tells the story of empire builders, traders and slaves during the past five centuries.

The Finnish writer Katriina Ranne is among other authors who come closer to Swahili people in Tanzania. She shares her experience and expertise. Why is Zanzibar her second home?

(Picture by Denis Vinokur)

Swahilia rivienvälistä (11/20)

Vapaa tiedonvälitys Tansaniassa - Free Media in Tanzania 30.03.2014

Adobe Flash -soittimesi puuttuu tai on liian vanha. Tiedostoa ei voi soittaa.

Swahilin kieli on laajalle levinnyt! Noin 150 miljoonaa puhuu tätä kieltä, joka on yksi virallisista kielistä Afrikkalainen unionissa. Lisäksi swahili on myös yksi keskeinen kieli sekä tutkimuksessa ja opetuksessa Helsingin yliopiston maailman kulttuurien laitoksen Afrikan opinnoissa.

Se on edelleen myös mielenkiintoinen viestintäväline, joka kertoo ja heijastaa Swahilia puhuvien historiaa Itä-Afrikassa  ja kertoo imperiumin rakentajista, kauppiaista ja orjista viiden vuosisadan aikana.

Suomalainen kirjailija Katriina Ranne on yksi niistä, joka tuntee Swahilia puhuvaa kulttuuria Tansaniassa. Hän kertoo tässä ohjelmassa kokemuksistaan ja siitä, miksi Sansibar on hänen toinen kotinsa?

(Kuva: Denis Vinokur)

X
You may login with either your assigned username or your e-mail address.
The password field is case sensitive.
Loading