Mikä on Naton isäntämaasopimus?

Veteraanit ajan tasalla / Metalli 49:n rautainen ruokatunti 01.09.2014
91.5 MHz - Tiistai 11:00, 16:30 Torstai 12:30 Sunnuntai 08:50

Adobe Flash -soittimesi puuttuu tai on liian vanha. Tiedostoa ei voi soittaa.

Elo-syyskuun taitteessa sotilasliitto Naton joukot rantautuivat Turkuun ja Suomeen. Kansalaiset saivat kouriintuntuvan esimerkin siitä mitä lähivuosina tuleman pitää. Ns. isäntämaasopimus Suomen ja Naton välillä tarkoittaa mm. sitä, että Suomi avaa jatkossa maaperänsä Naton sotilasjoukoille. Suomi valmistelee myös Locheed Martinin F-35 hävittäjien ostoa Yhdysvalloista. Kaikki tämä tapahtuu, vaikka kansa vastustaa Nato-jäsenyyttä. Miten tämä on mahdollista?

Syyskuun ohjelmassa ay-veteraanit puivat myös valtion talousarvion vaikutuksia. Miten budjetti vaikuttaa mm. eläkeläisten toimeentuloon?

Keskustelemassa kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Jyrki Yrttiaho, valtiopäiväneuvos Ensio Laine, veteraanijaoston pj. Martti Katajainen, Risto Takala ja Seppo Tuomisto.

Reppumatkaajan maailma

DongXiNanPei 01.09.2014
91.5 MHz - Maanantai 21:00

Tämä jakso on jatkoa 'Maailmankuva' sarjaan.

Ohjelmassa vieraana on Norjassa asuva taiwanilainen rouva, joka on ollut matkustanut monissa maissa nuoresta asti. Haastatelussa hän kertoo miten hän päätyy Norjaan ja miten hän tapasi hänen miehensä. Hän myös kertoo hänen reppumatkakokemuksistaan ja havainnoistaan. Ohjelmassa hän esittelee Kuubalaista musiikkia mitä hän kuunteli Kuuban kaduilla ja konserteissa. Ohjelman lopussa hän pohtii miten reppumatkaaja voi valmistautua ennen matkaa ja miten kohdata uusi maailma.

Ohjelmassa puhutaan mandariinikiinaa.

Kiinalaisen taiteilijan maailma

DongXiNanPei 25.08.2014
91.5 MHz - Maanantai 21:00

Kaksiosainen ohjelma on jatkoa 'Maailmankuva' sarjalle ja teemana on 'Kiinalaisen taiteilijan maailma'. Ohjelmassa haastatellaan kiinalaista taiteilijaa, joka on asunut Suomessa 8 vuotta. Me kävimme hänen studiossaan, jossa hän harjoittaa kiinalaista kalligrafiaa ja maalausta.

Tämän viikon episodissa hän pohtii kiinalaisten merkkien kehitystä historian ja kulttuurin säilyttämisen näkökulmasta. Keskustelu jatkuu kalligrafiasta kiinalaiseen perinteiseen maalaukseen. Taiteilija kertoo mitä eroja on kiinalaisen ja länsimaisen maalauksen välillä.  Hän myös pohtii mitä tunteita hän välittää maalauksen kautta.

Lisätietoja ohjelmista voi saada DongXiNanPei:n Facebook-sivulta: https://www.facebook.com/dongxinanpei

Ohjelmassa puhutaan mandariinikiinaa.

H2Ö-festivaali spesiaali - Sunnuntaina 07.09 klo 20-21

Uudet juuret 25.08.2014
91.5 MHz -

Erkka pakkasi reppunsa kahden päivän festivaaliretriittiä varten ja suuntasi nauhurinsa kohti ihmisten suita sekä keikkalavoja Turun H2Ö-festivaaleilla. Hyvien livetaltiointien lisäksi kuuntelija pääsee tutustumaan artistien sekä yleisön iloihin ja suruihin.

Linkki facebook-tapahtumaan
https://www.facebook.com/events/762961857089271/?source=1

Radiolähetys toimii jälleen

Seppo Hurme 19.08.2014

Radiolähetyksen pitkä katkos on viimein päättynyt. Katkos johtui ukkosen/salamoinnin aiheuttamasta laajasta kaapelivauriosta Kuusistossa.

Vasemmistoliitolta odotetaan räväkämpää oppositiopolitiikkaa

Veteraanit ajan tasalla / Metalli 49:n rautainen ruokatunti 05.08.2014
91.5 MHz - Tiistai 11:00, 16:30 Torstai 12:30 Sunnuntai 08:50

Adobe Flash -soittimesi puuttuu tai on liian vanha. Tiedostoa ei voi soittaa.

Elokuun ohjelmassa Metalli 49:n ay-veteraanit arvioivat loppukesän puoluekannatuslukemia. Luvut kertovat mm. sdp:n romahtamisesta. Puolue on pettänyt kannattajansa kokoomushallituksesssa. Oikeistopuolueet sen sijaan porskuttavat kohti porvarihallitusta ja sen mukaista näkymää mm. Suomen Nato-jäsenyydestä. Vasemmistoliiton kannatus on kääntynyt hienoiseen kasvuun, kun puolue jätti hallituksen keväällä. Vasemmistoliiton tulisi keskusteijoiden mielestä ottaa johtava rooli koko vasemmistossa, nyt puolue tuntuu jääneen sdp:n tukipuolueeksi oppositioasemastaan huolimatta. Keskustelijoina Seppo Tuomisto, Martti Katajainen, Ensio Laine ja kansanedustaja Jyrki Yrttiaho.

DBTL

Menovinkit 20.07.2014
91.5 MHz - Maanantai 07:20 Tiistai 07:20, 09:50, 12:00 Keskiviikko 07:20, 09:50, 12:00 Torstai 07:20, 09:50, 12:00 Perjantai 07:20, 09:50, 12:00 Lauantai 07:20, 09:50 Sunnuntai 07:20, 09:50, 10:50

Down By The Laituri käynnistyy tämän kesän osalta todenteolla teltassa ke 23.07.14 klo 15.00 alkaen ja sen avaa WRUM sekä päättää Kaija Koo. Rantalavalla on myöskin ohjelmaa mm. klo 19.00 HC TPS Roast. Lisäksi ohjelmallisia ravintoloita löytyy iso joukko. Torstaina Suvi Teräsniska teltanlavalla klo 17.30 ja Paula Koivuniemi klo 22.45 kaksikko käväisi myös viikonvaihteen Karjurockissa. Pe klo 00.15 Leningrad Cowboys päättää illan, mukana illan aikana mm. Pariisin kevät, Pete Parkkonen, Jannika B jne. Lauantai alkaa klo 14.00 Modernistit ryhmällä ja jatkuu aina illan päättävällä klo 00.45 Martti Servo & Napanderin esityksellä. Muita la esiintyjiä mm. Jarkko Martikainen, Lovex, Ressu ja Jussi jne. Sunnuntaina teltassa ikärajaton keikka Robin by the River alkaa klo 15.00 portit avataan jo klo 13.00 Maija Grace opastaa katsojia keikalla esitettävien biisien tanssimuuveja. DBTL tuo kaupunkiin kesäteatterikiertueen, joka esitetään klo 13.00 alkaen Apteekkimuseon edustalla nimeltään Koko kaupungin Henkilö V.

Taiwanilaisen yläasteen oppilaan maailma

DongXiNanPei 14.07.2014
91.5 MHz - Maanantai 21:00

Tämä jakso on jatkoa 'Maailmankuva' sarjalle ja teemana on 'Taiwanilaisen yläasteen oppilaan maailma'. Ohjelmassa haastatellaan Meilahden yläasteen oppilasta, joka on ollut opiskelemassa Suomessa neljä kuukautta tänä vuonna. Ohjelmassa hän kertoo vapaa-ajastaan, opiskelijaelämästä ja miten hän kohtasi ulkomaiset oppilaat. Hän myös kertoo miten hän suhtautuu kulttuurieroihin ja kouluympäristöön. Ohjelman lopussa hän myös kertoo miten kokemukset suomalaisessa koulussa on vaikuttaneet häneen ja mitä hän voisi tehdä eri tavalla jos hänellä olisi vielä toisen kerran mahdollisuus tulla Suomeen opiskelemaan.

Ohjelmassa puhutaan mandariinikiinaa.

Runokohtauksia

07.07.2014

Runokohtauksia on turkulainen käännöstyöryhmähanke, jossa on mukana 10 maahanmuuttajataustaista runoilijaa, 6 suomentaja-runoilijaa ja 4 kulttuuritulkkia. Suomentajat eivät osaa käännettäviä kieliä, jotka ovat venäjä, kurdi, espanja, italia, arabia, persia ja somali.

Suomennokset on tehty työryhmissä, kasvokkain keskustellen, kysellen ja osin sanakirjoja käyttäen. Osassa työryhmistä on ollut mukana kulttuuritulkki.

Ohjelmasarjassa kuullaan uudesta suomentamisen työtavasta ja käännöstyöryhmien ajatuksia siitä, minkälaista matkaa he ovat yhdessä tehneet.

Ohjelmiin on haastateltu seuraavia käännöstyöryhmiä:

  • Chiman Karim (kurdi) ja kääntäjä Juha Kulmala
  • Abdi Abshir Dhore (somali), kääntäjä Tommi Parkko ja kulttuuritulkki Alas Ali
  • Galina Inkeroinen (venäjä), kääntäjä Daniil Kozlov ja kustannustoimittaja Terhi Hannula
  • Ainhoa González Llano (espanja) ja kääntäjä, runoilija Esa Hirvonen
  • Sadik Al-Husseini  ja Hashim Matouq (arabia) ja tulkki Marja Liisa Valtanen
  • Allahmoradi Mohammadamin (kurdi) ja kääntäjä, runoilija Juha Kulmala
  • Diana Mistera (italia) ja kääntäjä, runoilija Tommi Parkko
  • Shahla Ezadi (persia), kääntäjä Esa Hirvonen ja tulkki Ali Rabiee
  • Andrei Karpin (venäjä), kääntäjä Terhi Hannula ja kulttuuritulkki Irinja Karpina

Runokohtauksia -ohjelmasarja on tuotettu Koneen säätiön tuella. Toimittajana Marja Mäenpää.
Ohjelmasarja nauhoitettiin syksyn 2013 ja talven 2014 aikana.
[kuva:Juha Laukkanen/KuvaSirkus]

 

 

Nicaraguan ekonaiset – kehitysyhteistyötä ruohonjuuritasolla

Revontulien tyttäret 07.07.2014
91.5 MHz - Maanantai 12:30 Keskiviikko 21:30 Lauantai 08:30

Adobe Flash -soittimesi puuttuu tai on liian vanha. Tiedostoa ei voi soittaa.

Turun Nicaragua – yhdistys aloitti kehitysyhteisyöhankkeen vuonna 2011 Nicaraguan maaseudun ja kaupunkialueiden sosioekonomisen kehittämisjärjestön – ODESAR – kanssa. Hankkeen nimi on Achuapan ja San Dionision Ekonaiset ja se on saanut ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahaa.

Tässä ohjelmassa yksi hankkeen puuhanaisista, Marjatta Nieminen kertoo kokemuksistaan ja hankkeen toteutumisesta. Hankkeen ensimmäinen vaihe on päättynyt ja loppuraporttiin voitiin kirjata onnistumisprosentiksi 90. Yksi hankeen tavoitteista oli saada hankituksi laitteisto ja välineet yhteisöradion toiminnan käynnistämiseksi San Dionisiossa. Tämä ei kuitenkaan toteutunut ensimmäisessä vaiheessa ja hankkeen toisen vaiheen tärkeimpiä tehtäviä onkin saada yhteisöradio toimimaan alueella.

Nicaragua sijaitsee Keski-Amerikassa ja on Latinalaisen Amerikan toiseksi köyhin maa Haitin jälkeen. Asukkaita on n 5 miljoonaa. Nicaragua on altis luonnonkatastrofeille kahden valtameren välissä. Luonto on vaihtelevaa länsirannikon kuivista alueista korkeisiin vuoriin ja itärannikon kosteisiin vyöhykkeisiin. Äärimmäinen kuumuus ja toisaalta äärimmäinen kosteus vaikeuttavat maaseudun väestön elämää. Yhteiskunnallinen epätasa-arvoisuus on huomattavaa samoin naisten heikko asema varsinkin köyhän väestön keskuudessa.

Toimittaja: Tea Mattila

X
You may login with either your assigned username or your e-mail address.
The password field is case sensitive.
Loading