29-11-2023

Veteraanit ajan tasalla / Metalli 49:n rautainen ruokatunti

26.11.2020

metalli49.jpg

Eläkeputkea uhkaa lakkautus – aseisiin ja työnantajien hyödyksi käytetään kymmeniä miljardeja euroja velkarahaa

Eläkeputkea on puolustettava nyt! Hävittäjähankinta jäihin! Neljäysin veteraanien ohjelmassa ihmetellään armeijan rahoituksen 54 prosentin kasvua. Ensi vuonna asevoimat saavat lähes 5 miljardin budjetin, kun se nykyisin on noin 3 miljardia. Mikään hallinnonala ei kuunaan ole saanut tällaista korotusta. Ensi vuoden lähes 2 miljardin lisäys johtuu uusien hävittäjien hankinnasta. Kaikkiaan ne maksavat vähintään 10 miljardia, ja vielä elinkaarikulut moninkertaisina päälle. Se tarkoittaa tulevaisuudessa joka vuosi miljardin euron leikkausta sosiaali- ja terveyspalveluista sekä koulutuksesta.

Suomessa on tehty ennätysmäärä uutta julkista velkaa. Velkaraha käytetään paitsi asehankintoihin, myös työnantajien ja omistajien hyödyksi. Yrityksille on korona-aikana pumpattu miljardeja euroja vastikkeetonta rahaa, joka menee omistajien taskuun. Työntekijän oikeuksista ja eduista on tingitty. Samaan aikaan, kun armeija ja yritykset saavat miljardeja, Marinin hallituksen pöydälle on pyörähtämässä esitys työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden eli eläkeputken lopullisesta lakkauttamisesta, hallitus pihistää budjetin tilkkeeksi vanhustenhoivan hoitajamitoituksesta, luvatuista eläkekorotuksista, oppivelvollisuuden pidentämisen rahoittamisesta jne.

Keskustelemassa Martti Katajainen, Jyrki Yrttiaho, Reijo Nylander ja Johannes YrttiahoTi 11.00 ja 16.30, To 12.30, Su 8.50
____________________________________________________________________________________