29-05-2024

KLIKKAA ARKISTOHAKEMISTOON >>>

Lokakuu 2018 tiedostot:

Vasen suora

23.10.2018

IMG_20181022_093828.jpg

Kuntalaisten hyvinvoinnista viis, kunhan rakennusurakat pyörivät!

Turkua johtavat puolueet kokoomus, vihreät ja sdp ovat kiinnostuneet ennen kaikkea elinkeinoelämän etujen mukaisista kaupunkikehityshankkeista: Itäharjun kansi, keskustavision mukainen täydennysrakentaminen, Ratapihan areena ja elämyskeskus. Kupruja tulee tasaisesti, kun hankkeet eivät pysy budjetissa.

Mutta entä palvelut lähiöissä? Sosiaaliasemien palveluita ajetaan alas, suun terveydenhuolto keskittyy, vanhustenhoidosta puuttuu sekä työntekijöitä, että pätevää henkilökuntaa ja toisaalta kunnollisia tiloja, Pansio ei vieläkään saa yläkoulua. Silti talouskuripolitiikka, leikkaukset ja yksityistäminen jatkuvat.

Näyttää siltä, että Turun johtotroikka haluaa ensi sijassa pitää huolen siitä, että rakennusliikkeiden urakat pyörivät, kuntalaisten hyvinvoinnista viis!

Keskustelemassa kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiaho, kaupunginvaltuutettu Merja Lundén ja Hyvinvointitoimialan työsuojeluvaltuutettu Päivi Takkinen.Vasen suora Ti 17.00, To 11.30 ja Su 16.30
____________________________________________________________________________________

Rettigin Palatsi 90 vuotta

22.10.2018

PalatsinpääjulkisivuRettiginrinteensuuntaan.jpg
(kuva: Gustaf Welin, Rettig Group, julkisivu Rettiginrinteen suuntaan)

Aboa Vetus & Ars Nova -museon tuottama kulttuurihistoriallinen näyttely Rettigin palatsin vaiheista avautui 19.10. ja jatkuu 17.3.2019 asti. Näyttely paneutuu vuonna 1928 rakennetun Rettigin palatsin arkkitehtuuriin ja alkuperäiseen sisustukseen. Juhlanäyttely vaeltaa runsaan kuvamateriaaliin avulla halki palatsin huoneiden ja vuosikymmenten. Nykyään rakennuksessa toimii Aboa Vetus & Ars Nova -museo.

Rettigin palatsi 90 vuotta -juhlanäyttely kertoo rakennuksen ja sisustuksen suunnittelijoista, Rettigien historiasta Turussa ja elämästä Rettigin tontilla. Näyttely tuo yhteen monissa arkistoissa olevia valokuvia ja muuta materiaalia. Turkulaisten paikkaan liittyvät muistot ovat osa näyttelyä.

Haastateltavana museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera.Toimittanut Taisto Laiho

Lisätietoja näyttelystä
____________________________________________________________________________________

SIG - Portaat purppurasumuun

17.10.2018

15.10.18SIGmattilahelle.jpg
(muusikko-toimittaja Jussi Helle haastattelee kirjailija Aku-Tuomas Mattilaa kirjan esittelytilaisuudessa)

Aku-Tuomas Mattila esitteli 5.10. julkaistua SIG-kirjaansa Portaat purppurasumuun maanantaina 15.10. Raision kaupunginkirjaston musiikki- ja taideosastolla.

Portaat purppurasumuun on yli 40 haastattelun ja lukuisten lehtiartikkeleiden avulla kasattu teos yhdeksän pitkäsoittoalbumia julkaisseesta raisiolaisesta SIG-yhtyeestä. Tarina kuljettaa yhtyettä treenikämpältä keikoille ja studioon, videokuvauksiin Pariisiin, ystävyyskaupunkimatkalle Ruotsiin sekä omiin synttärijuhliin Viroon.

SIG tuli tunnetuksi mm. kappaleistaan Tiina menee naimisiin, Vuosisadan rakkaustarina, Ludvig van Beethoven sekä Hyvää syntymäpäivää.

Haastattelussa kirjan kirjoittaja Aku-Tuomas MattilaToimittanut Taisto Laiho.
____________________________________________________________________________________

Asunnottomien Yö 2018

16.10.2018

ASUNNOTTOMIEN YÖ17.10.2018
____________________________________________________________________________________

Teatteri Vertigo - Leviatan

11.10.2018

10.10.2018Vertico1.jpg

Turkulainen Teatteri Vertigo täyttää tänä vuonna 10 vuotta ja esittää juhlavuotensa kunniaksi ajankohtaiseen ilmastonmuutosta koskevaan keskusteluun absurdilla tavalla pureutuvan näytelmän Leviatan. Näytelmän on käsikirjoittanut Eeva Salonius ja sen ohjaa Teatteri Vertigon aiemmista produktioista tuttu Ishwar Maharaj. Leviatan saa ensi-iltansa upeassa, lähes 1000 neliöisessä Kruununmakasiinin vinttitilassa perjantaina 19.10.2018 klo. 19.00.

Eeva Saloniuksen haastattelu lehdistötilaisuudesta:Toimittanut Taisto Laiho

www.teatterivertigo.fi
____________________________________________________________________________________

Lähetyskatkos keskiviikkona 10.10. klo. 8-12.

9.10.2018

Manillassa suoritetaan sähkötöitä, joten lähetyksessä saattaa ilmetä katkoksia klo. 8-12 välillä.
____________________________________________________________________________________

Vasen suora - Hyvään ympäristöön!

9.10.2018

IMG_20181008_113642.jpg

Hyvään ympäristöön!

Mitä hyvä ympäristö tarkoittaa tilanteessa, jossa tulevaa suurta Turkua suunnitellaan epärealistisilla perusteilla. Luonto sirpaloituu, asukkaiden mielipiteet ja kulttuurihistorialliset arvot sivuutetaan. Uhanalaisiksi ovat joutumassa mm. Turun eteläiset kaupunginosat, myös Katariinanlaakso. Luontoa kuitenkin yhä riittää, Föli toimii hyvin, hyötyliikunta nähdään tärkeäksi. Jokaisen ihmisen omakin vastuu korostuu, kun ilmastonmuutos jo lähivuosikymmeninä uhkaa muuttaa kaiken.

Em. aiheista keskustelemassa ovat Mikko Lemmetyinen, eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Turun kaupunginsairaalasta, jolla on takanaan pitkä ay-ura paikallisella ja valtakunnallisella tasolla Tehy:ssä, sekä biol. ja maant. lehtorin virasta eläkkeellä oleva Reijo Salmi, monikymmenvuotinen toimija niin luonnonsuojelujärjestöissä kuin ympäristöhallinnon luottamustehtävissäkin.Vasen suora Ti 17.00, To 11.30 ja Su 16.30
____________________________________________________________________________________

Veteraanit ajan tasalla / Metalli 49:n rautainen ruokatunti

8.10.2018

Hävittäjähankinnat, tiedustelulait ja lomatontit Turun saaristossa

Neljäysin ay-veteraanit keskustelevat lokakuun ohjelmassa kiihtyvästä Venäjä-pelottelusta. Tuorein esimerkki on mediakohu Airiston Helmen ympärillä. Talousrikosepäilyn taustalla on väen väkisin haluttu nähdä vihamielistä toimintaa itänaapurin taholta - ilman mitään perusteita.

Kohua käytettiin härskisti hyväksi, kun eduskunnassa runnottiin kiireellisessä järjestyksessä tiedustelulakien muutokset. Niiden sisältö on keskustelussa varsin pitkälle sivuutettu. Kaikki eduskuntapuolueet hyväksyvät lait, jotka palauttavat 20-30-lukujen pidätys- ja poliisimielivaltaa. Seurantaa ja kirjauksia voidaan tiedusteluviranomaisten toimesta tehdä jatkossa ilman rikosepäilyä ja seurattavan tietämättä.

Uudet asehankinnat, kuten kymmenien miljardien hävittäjät, ovat sotilaallisen ja poliittisen eliitin tavoite, jolla Suomi kytketään tiiviimmin NATOon ja USA:n liittolaiseksi. Miksi tämä ei herätä vastaavaa mediakohua kuin muutaman lomatontin kaupat Turun saaristossa?

Keskustelemassa Martti Katajainen, Ahti Kautiainen, Ensio Laine, Jyrki Yrttiaho ja keskustelun juontajana Reijo Nylander.Ti 11.00 ja 16.30, To 12.30, Su 8.50
____________________________________________________________________________________

Aavikon Kruunu

8.10.2018

omarsabah_150pix.jpgOhjelman teema keskittyy historiallisiin hahmoihin, joilla on ollut tärkeä rooli arabimaiden poliittisessa elämässä nykyhistorian aikana ja joilla oli suuri vaikutus alueen hallitsevien hallitsijoiden ja kuninkaiden valintaan ja työskentelyyn.

The theme of the program focuses on the historical characters who have played an important role in the political life in the Arab region in contemporary history, which had a great influence in the selection and work of the rulers and kings in that region.


Aavikon kuningatar Gertrude Bell

gertrudebellpicture560.jpg

Englantilaisen naisen elämäntarina on ollut tärkeä rooli arabialaisen alueen tutkimisessa viime vuosisadalla ja kyseisen alueen poliittisessa prosessissa.Desert Queen Gertrude Bell

The life story of an English woman who has played a major role in the exploration of the Arab region in the last century and in the political process of that region.Program by Omar Sabah

Maanantaisin klo 10.30 ja 20.00
____________________________________________________________________________________

DeltaMike On Air

5.10.2018

IMG_20180921_122857.jpg

This week's programme features great tracks from exactly fifty years ago. 1968 was a year of protest and tragedy reflected also in the music of many artists of the day such as Jimi Hendrix, The Doors and many others. The programme also features artists such as Johnny Nash, who made his debut in a turbulent year. David also includes two tracks from the Small Faces concept album 'Ogden's Nut Gone Flake.'

DeltaMike On Air is produced and presented by David Mawby at Radio Robin Hood and also broadcast by Radio Moreeni, Tampere and Helsingin Lähiradio.

Ma 15.30, Ti 21.30 Pe 21.00, La 20.30